Waarom is bewerkte voeding zo verslavend?

Voor de jaren tachtig bestonden producten uit 3 of 4 basis ingrediënten.
Tegenwoordig zitten er wel 20 chemische toevoegingen in. Lees de kleine lettertjes van een pakje kipfilet maar eens. Naast allerlei koolhydraten, suikers, (trans) vetten en zouten zitten er ook chemische E nummers in. Dit kunnen geur-, kleur – en smaakstoffen zijn, maar ook conserveringsmiddelen, smaakversterkers of glansmiddelen. Het grote probleem met veel van deze stoffen is dat ze een sterk verslavende werking hebben.
Herken je dit? Dat het moeilijk is om een klein handje chips te eten en dan te stoppen?
De combinatie van suikers, vetten en zout in één product heeft een enorm verslavende werking op ons brein. Het heeft dezelfde werking op ons brein als cocaïne, morfine en nicotine. En dit zijn zeer verslavende drugs! We raken dus niet verslaafd aan de smaak van voedsel, maar aan de dopaminestoot die het geeft in onze hersenen.

Wilskracht kan nooit op tegen verslaving aan dopamine
Je eet door, terwijl je weet dat nog méér ervan niet gezond voor je is.
Missschien wil je zelfs heel graag afvallen. Waarom redden je gezonde verstand en je wilskracht je niet van je verlangen naar méér?
Snaaibuien en overeten draaien niet om gebrek aan wilskracht.
Het is de sterk verslavende werking van bepaald voedsel die ons meer doet eten dan gezond voor ons is. Of we nu gelukkig of ongelukkig zijn, het heeft altijd grip op ons.
De verslavende werking van bewerkt voedsel wordt in onze samenleving enorm onderschat.
Overactivering van ons dopaminesysteem zorgt ervoor dat we minder interesse krijgen in allerlei gezonde activiteiten.

De voedingsindustrie zoekt bewust ons ‘zevende hemel’- gevoel
Je zult nooit een suikerpot leeg eten, maar dit doe je wel als de suiker verpakt zit in koekjes of roomijs waar ook vetten en wat zout zijn toegevoegd. Of in zoute chips waar vetten in zitten maar ook een beetje suiker. De voedingsindustrie is namelijk zeer bekend met het feit dat de combinatie suiker, vet en zout een sterk verslavende werking heeft. En laat dit nu ook de voeding zij waar we flink van aankomen in gewicht! Vandaar de grote toename van overgewicht en obesitas in de westerse wereld.
De voedingsindustrie onderzoekt voortdurend welke samenstelling van een product de hoogste dopaminestoot veroorzaakt in onze hersenen.
Het zoveel mogelijk vermijden van deze verslavende producten is de enige weg naar gezondheid en een gezond gewicht.
De eerste stap om obesitas en overgewicht tegen te gaan is ons te realiseren dat veel voeding uit de supermarkt sterk verslavend  voor ons is.

Is obesitas een verslavingsziekte?
In 2013 heeft de American Medical Association (AMA) verklaard dat obesitas een ziekte is. Ze verklaarde dat er een scala aan medische ingrepen nodig is om deze ziekte te behandelen en te voorkomen. Zij denken dan aan maagoperaties en allerlei soorten medicatie. Zo wordt de oorzaak van de ziekte niet aangepakt, alleen de symptomen worden bestreden.
Niemand ziet ons supermarktvoedsel als verslavend. We zien de gevaren niet, ook al worden we steeds dikker en ongezonder.

Laten we obesitas bestrijden in onze keukens
Neem de regie in eigen handen. De verantwoordelijkheid ligt bij onszelf voor wat we in onze mond stoppen bij ons zelf. Laten we massaal verse producten kopen en hier weer zelf onze maaltijden mee maken.
Voeding zoals de natuur ons geeft.

Zeven voedingsrichtlijnen zijn:

1 eet en drink zoals de natuur het ons geeft
2 wees niet bang voor gezonde vetten en eet ze!
3 eet vooral veel plantaardige producten
4 ban zoetigheid en snelle koolhydraten zoveel mogelijk uit je leven
5 wees terughoudend met zuivelproducten
6 wees voorzichtig met gluten en andere granen
7 eet met veel variatie, maar eet niet te veel



Vorige
Vorige

Waarom calorieën tellen ongezonde onzin is

Volgende
Volgende

Kunnen medicinale paddenstoelen helpen bij overgewicht?