Waarom calorieën tellen ongezonde onzin is

Toen de voedingsindustrie met zijn bewerkte producten in opmars kwam, werden mensen zwaarder en ontstond de behoefte aan afvallen.
De laatste tien jaar is men 25 procent minder calorieën gaan eten dan in de jaren zeventig van de vorige eeuw en toch is obesitas in Engeland in deze periode verzesvoudigd.
Calorieën zijn geen eenheden dikmakers, het zijn eenheden die aangeven hoeveel energie een voedingsmiddel ons geeft. 1 gram vet levert 9 calorieën en 1 gram eiwit of koolhydraten levert 4 calorieën.
Als je veel energie wilt dan leg je de nadruk op de vetten.
Als mensen calorieën tellen houden ze het vaak niet lang vol. Omdat ze er moe van worden en op termijn gebrek aan energie gaan ervaren. Ze laten namelijk de energiegevers de vetten, grotendeels weg omdat die veel calorieën bevatten.
Vrouwen worden geadviseerd zo’n 2000 calorieën per dag in te nemen. Zo’n 1200 tot 1500 calorieën per dag zou dan de juiste hoeveelheid zijn om af te vallen. Stel je eet een week lang 1200 calorieën aan chips en koekjes? Hoe zou je je voelen?
Waar je je calorieën vandaan haalt maakt een wereld van verschil. Een zachtgekookt eitje doet in je lichaam iets héél anders in je lichaam dan een eierkoek, ook al hebben ze evenveel calorieën.
Er zijn calorieën die vrijwel direct worden opgeslagen als vet in je lichaam (zoals die in koekjes) en er zijn calorieën die je juist helpen om lichaamsvet te verbranden (zoals in kokosolie). Waarom het gaat is: leveren de calorieën die je eet een bijdrage aan een gezond lichaam of niet? Een gezond lichaam zal uiteindelijk een gezond gewicht opleveren.

Zes redenen om te stoppen met het tellen van calorieën:

1 de neiging om gezonde vetten te vermijden
Het zijn niet de gezonde vetten ( in avocado’s, ongebrande noten, roomboter, olijven, kokosolie, vis, vlees en ei) waar je dik van wordt. Gezonde vetten zijn juist belangrijke energiegevers en zorgen voor een belangrijk gevoel van verzadiging. De dikmakers in onze voeding zijn vooral de koolhydraten, en dan met name de geraffineerde koolhydraten en alle zoetigheid. Die worden, als ze niet worden gebruikt als energie, in ons lichaam opgeslagen als vet en vormen de onderliggende oorzaak van overgewicht.
Bv als je een toastje met roomboter eet is het toastje de dikmaker, niet de boter.
We zijn jarenlang onterecht bang gemaakt voor vetten.
2 De verleiding om ongezonde light-producten te gebruiken
Met de calorieën teller app op je mobiel is de kans groot dat je in de valkuil stapt van veel producten eten uit het light- vak. Deze leveren immers weinig calorieën. Light- producten gebruiken betekent echter vaak dat je chemisch (zoet) stoffen binnenkrijgt, waarmee je de natuurlijke balans in je lichaam en je darmflora verstoort. Bovendien worden in veel light-producten de vetten, die veel calorieën bevatten, vervangen door suikers om het product lekker te laten smaken. De meeste gebruikers van lightproducten worden er juist dikker van. Light pindakaas bevat 30 % minder vet, maar wel maar liefst 451 procent meer suiker dan gewonde pindakaas.
3 Leren luisteren wordt vervangen door tellen
Als je gefocust bent op het tellen van calorieën is de kans groot dat je meer gericht bent op de hoeveelheid calorieën in je voeding dan op de kwaliteit ervan. Gezonde maaltijden vervangen door (dure) shakes is daat zo’n voorbeeld van. Tot 1500 calorieën tellen is niet zo moeilijk. Het is lastiger om erachter te komen welke voeding nu echt goed voor jou lichaam is en hoeveel je daarvan nodig hebt. Maar dat is wel de enige oplossing als je streeft naar blijvende gezondheid en een gezond gewicht.
Wat voelt beter in je lichaam: een gekookt eitje of een eierkoek?
Dit leren voelen is lastiger dan tot 1500 tellen, maar het zal je zoveel meer vitaliteit en gezondheid opleveren.
4 De neiging vaker te kiezen voor bewerkte voeding
Op verpakkingen staan calorieën vermeld, op verse producten meestal niet.
Maar verse voeding draagt wel bij aan een gezond gewicht, bewerkte voeding niet.
5 Werkt op lange termijn toch niet om af te vallen
Uit onderzoek blijkt dat het tellen van calorieën niet zorgde voor een blijvende vermindering van gewicht.
De dieet industrie is een industrie met een faalpercentage van 98 procent. Het overgrote deel van de mensen die een dieet volgen is na een jaar terug op het oude gewicht of zelfs zwaarder geworden.
Diëten op basis van calorieën tellen en voeding beperken betekent oorlog voeren tegen je lichaam. Dit is een strijd die je nooit zult winnen. Een strijd waar je dus beter niet aan kunt beginnen.
6 Het raakt de wortel van het probleem niet
Gewichtsverlies is niet zo eenvoudig als: eet minder calorieën en beweeg meer.
De vraag is altijd: wat is de onderliggende oorzaak?



Vorige
Vorige

Wist je dat 1 op de drie Nederlanders insulineresistent is?

Volgende
Volgende

Waarom is bewerkte voeding zo verslavend?