Worden we echt dik van het eten van gezonde vetten?

Het eten van vetten staat in onze herinnering vaak gelijk aan dik worden. Veel mensen vermijden het eten van roomboter, olijfolie en noten en kiezen vaak voor lightproducten.
Van al die magere producten wordt je vaak hongerig en moe.
We worden niet dik van het eten van gezonde vetten en ze zijn juist belangrijk voor een hoog niveau van energie en een gevoel van verzadiging.
Door het eten van gezonde vetten kan je juist moeiteloos afvallen.
We zijn onterecht bang gemaakt voor vetten. Vetten zouden ons dik maken en slecht zijn voor ons hart en onze bloedvaten en zorgen voor een hoog cholesterol. Daardoor zijn we dit steeds minder gaan eten. Het resultaat hiervan is dat veel mensen kampen met een overgewicht en in Nederland worstelen 1,5 miljoen mensen met een chronische hart- of vaatziekte en sterven er hier iedere dag 100 mensen aan.
Om vetarme producten lekker te maken, moeten er veel suikers of koolhydraten aan worden toegevoegd.
De machtige suikerlobby in Amerika zorgde ervoor dat vetten in een kwaad daglicht kwamen te staan.
Zo ontstond de angst-voor-vetmythe.
Er blijkt slechts 1 sterk verband te bestaan tussen een bepaald type vet en hartaandoeningen. Dit blijken de transvetten te zijn: vetten waarmee de voedingsindustrie haar producten de afgelopen 50 jaar juist mee heeft volgestopt.

Eet extreem veel vetten en val af
Het lijkt tegenstrijdig: vetten eten, maar niet vet worden.
Roomboter wordt bv. in je maag afgebroken en vermengd met maagzuur en gal, waarna het in je darmen wordt omgevormd tot verschillende stoffen, zoals waardevolle vitaminen. Daarna komt het in je bloed en daarna in een groot aantal lichaamscellen. De roomboter is dan allang geen vet meer, maar omgezet in een voedingsstof (zoals vitamine A of E) of energie voor je lichaam.

We worden vet van suikers en koolhydraten, niet van vet.
Dr. Pennington ontdekte na veel onderzoek dat overgewicht het gevolg is van overmatige inname van suikers en koolhydraten. Ons lichaam blijkt een natuurlijke aanleg te hebben om vetten te verbranden en die te gebruiken als energie.
Uit een onderzoek van drie groepen met verschillende diëten
groep 1 een vetarm dieet
groep 2 een mediterraan dieet met veel groente, pasta’s en wat vlees
groep 3 een dieet met heel weinig suiker
Personen met het suikerarme dieet verloren 2 x zoveel gewicht als die met het vetarme dieet. En de suikerarme groep had de beste cholesterolverhoudingen in het bloed. Dit onderzoek bewijst dat calorieën tellen onzin is, want vetten bevatten veel calorieën, maar dat zijn niet de dikmakers.

Zeer ongezonde vetten zijn: industriële en geoxideerde vetten
Industriële vetten, ook wel transvetten genoemd, zijn kunstmatig geproduceerde vetten die ontstaan in een fabriek door te sleutelen aan plantaardige, vloeibare vetten waardoor ze hard worden.
Daardoor noemt men ze ook wel geharde vetten.
Plantaardige olie zoals maisolie en zonnebloemolie zijn van nature vloeibaar. Om ze in koekjes of kant en klaar producten te verwerken worden ze hard gemaakt. Door het verhardingsproces zijn ze echter ongezond voor ons geworden.
Industriële vetten zitten in bijna alle producten die uit een fabriek komen, van pindakaas tot margarine. Ongemerkt krijgen we door alle bewerkte voeding die we eten veel transvetten binnen.
Van transvetten is bekend dat ze wel de kans op een hartaanval en allerlei andere ziektes verhogen.

Geoxideerde vetten ontstaan bij te heet bakken en frituren. Alle chips en gefrituurde zoutjes staan op de ongezonde lijst. Frituur zelf ook liever niet, of gebruik hiervoor kokosvet, palmolie of rijstkiemolie.
Geoxideerde veten kun je beter helemaal vermijden. Ze zorgen o.a. voor vrije radicalen in je lichaam, bevorderen ontstekingen, belemmeren de afvoer van afvalstoffen en zorgen onder andere daardoor voor overgewicht. En ze bevorderen insulineresistentie, iets waardoor afvallen erg lastig wordt.

Als je overschakelt van bewerkte voeding naar onbewerkte voeding en zelf niet veel frituurt zul je deze ongezonde vetten niet of nauwelijks meer binnenkrijgen.

De minder gezonde onverzadigde vetten: omega 6
Het vetzuur omega 6 zit vooral in granen, zaden, noten en alle oliën die daarvan worden gemaakt.
We hebben dit vetzuur nodig, maar niet te veel.
Maisolie, zonnebloemolie en sojaolie bevatten veel omega 6. Omdat deze grondstoffen goedkoop zijn worden deze vetten het meest gebruikt in bewerkte producten.
Dieren in de bio-industrie, runderen en varkens, maar ook kweekvis, krijgen volop mais en soja als voedsel. Hierdoor hebben vlees, vis, zuivel en zelfs eieren een veel hoger gehalte omega 6 dan 40 jaar geleden. Mede hierdoor krijgen we doorgaans veel te veel omega 6 vetzuren binnen.
Teveel omega 6 kan leiden tot allerlei ontstekingreacties in je lichaam met als gevolg overgewicht of een chronische aandoening. Probeer deze vetten dus te verminderen.

De gezonde verzadigde vetten
Verzadigde vetten zitten met name in dierlijke producten, denk hierbij aan vlees, roomboter en zuivelproducten. Maar ook plantaardige palmolie, kokosolie en cacaoboter bevatten verzadigd vet.
Verzadigd vet is niet ongezond voor ons. Maar let wel op de kwaliteit. Kies vlees van dieren die hun natuurlijke voedsel te eten hebben gekregen, anders bevat het vlees te veel omega 6.

Zuivelproducten zoals kaas, yoghurt en kwark, maar vooral melk kunnen het slijmvlies van je darmen behoorlijk irriteren. Gebruik deze liever niet of met mate. Roomboter of ghee kan wel, dit irriteert de darmwand niet. Ook zuivel van geit, schaap of buffel wordt door onze darmen beter verdragen.
Roomboter en ghee bevatten butyraat, een stofje dat belangrijk is om je darmen gezond te houden.
Ook al zijn ze niet ongezond, eet niet te veel verzadigde vetten. Vlees en zuivel op één dag is niet echt nodig.

De supergezonde onverzadigde vetten: omega 3 en 9:
Vaak krijgen we te weinig omega 3 binnen. Omega 3 – vetten zijn belangrijk voor onze gezondheid. Het wordt ook wel eens ons hersenvoedsel genoemd, je hebt het nodig om je hersenen actief te houden. Het is goed voor het voorkomen van hart- en vaatziektes, allerlei ontstekingen en depressies. En het is belangrijk voor een krachtig immuunsysteem.

Er zijn veel onderzoeken waaruit blijkt dat er een relatie is tussen een laag niveau van omega 3 en depressiviteit.
Bronnen van omega 3 zijn vette vis, wild, walnoten, lijnzaad, hennepzaad, chiazaad en perilla- olie.
Denk bij vette vis aan tonijn, zalm, makreel, haring, sardientjes en forel. Kies vooral voor wilde vis of eet kleine visjes, deze zijn minder vervuild.
Als je weinig of geen vis eet, is een omega 3 supplement zoals visolie aan te bevelen. Of ben je vegetariër of veganist kies dan voor algenolie.

Worstel jij met overgewicht? Voeg stap voor stap meer gezonde vetten toe aan je dagelijkse menu en schrap langzaam maar zeker zoveel mogelijk suikers en geraffineerde koolhydraten.

Vorige
Vorige

Koudetraining: De kunst van het vrijwillig in een menselijke ijsblokjesvorm veranderen?

Volgende
Volgende

Wist je dat 1 op de drie Nederlanders insulineresistent is?