10 oorzaken waardoor je lichaam denkt dat jij je zelf aan het uithongeren bent

Eetbuien

bij eetbuien eet je regelmatig teveel, waarbij je het gevoel hebt dat je er geen controle meer over hebt. Het is vaak ongezond en het is teveel, terwijl je dat echt niet wilt. Vaak doe je het ook stiekem.
Je hebt geen honger, maar je hebt gewoon zin om nog meer te eten. Eetbuien ontstaan omdat je gebrek aan energie hebt. Eetbuien ontstaan doordat je lichaam denkt dat je jezelf aan het uithongeren bent, hoeveel voedsel je je zelf ook geeft.

10 oorzaken waardoor je lichaam denkt dat jij je zelf aan het uithongeren bent, omdat het energie tekort komt
1  leptine resistentie
mensen met overgewicht maken continu veel leptine aan, daardoor raakt de hypothalamus er als het ware doof voor. De boodschap van verzadiging komt niet meer aan. En daardoor voel je je continu hongerig. Daar tegen vechten is onbegonnen werk.

tip: vermijd een lekker bruin korstje, dus dingen als frituren, bakken en braden op hoge temperaturen. Dit zorgt voor eiwitverbindingen (AGE’s) die weer zorgen voor snelle veroudering en remt ook de werking van leptine (verzadigings hormoon).
Maar stoom je voeding, pocheer het of stoof het in lagere temperaturen.

2 insuline resistentie
als je heel vaak en heel veel zoetigheid en koolhydraten eet, dan wordt er steeds heel veel insuline aangemaakt en kunnen je cellen hiervoor doof worden. De glucose wordt niet meer opgenomen in je cellen en de cellen krijgen honger.
Je eet voedsel, vooral koolhydraten, daardoor stijgt je bloedsuikerspiegel, er wordt glucose aangemaakt. Je lichaam maakt daarvoor insuline aan, maar die cellen zijn ongevoelig geworden voor insuline. Glucose kan dus niet als energie worden gebruikt, maar wordt opgeslagen in je vetcellen.

Tip:
- eet en drink veel minder zoetigheid, veel minder snelle koolhydraten en veel minder bewerkte voeding (zit vaak ook veel suiker in). Vermijd dus allerlei geraffineerde producten waar bloem in zit en zoveel mogelijk broodproducten; die zijn gemaakt van granen en ook granen laten je bloedsuikerspiegel stijgen. En dat telt ook voor zuivel, vooral met melk. En vermijd alle zoete dranken. Ook vruchtensap, dat is eigenlijk vloeibaar snoepgoed.
- eet vooral meer gezonde vetten (avocado’s, noten, zaden, pitten, olijven, kokosproducten, roomboter, eieren), vezels (groenten)  en eiwitten. Dit geeft een gevoel van verzadiging en daarmee ga je je eetbuien tegen. Start in de ochtend met iets waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
- blijf bewegen. Beweeg nuchter voordat je ontbijt of voor het avondeten
- supplement inositol ( D
chiro inositol)

3 Ondervoeding ( dus ondervoed in voedingstoffen, niet in calorieën)
Veel mensen komen bepaalde vitamines en mineralen tekort.
Suiker maakt je hongerig omdat het afbreken en afvoeren hiervan veel vitamines en mineralen kost. Het kost vooral veel B vitamines, die energie geven. Ook stress kan hongerig maken, verbruikt veel voedingsstoffen
Tip:
- verhoog de voedingsstoffen die je eet, door zoveel mogelijk onbewerkt voedsel te eten, zo vers mogelijk en biologisch
- laat de geraffineerde koolhydraten staan
- voeg eens superfoods toe aan je dagelijkse voeding
- voedingssupplementen, neem een goede orthomoleculairt multivitamine, waar ook mineralen inzitten. Voor vrouwen ook vitamine D, een omega 3, viamine C en magnesium

4 verslaving aan een bepaald soort voedsel
Dit komt niet door de smaak, maar door de aanmaak van dopamine. We zijn niet verslaafd aan suiker, maar we zijn verslaafd aan dopamine. De combinatie van vet, zoet en zout geeft een dopaminestoot in onze hersenen. Dit geeft zo’n lekker gevoel, dat we daar steeds meer van willen.
Tip
- geef je lichaam een gezonde portie dopamine door het eten van eiwitten die tyrosine ( voorloper van dopamine) bevatten. Bijvoorbeeld avocao’s, artisjok, noten, zaden, pitten, haver hennepzaad, quinoa, biologische eieren, zuivel van schaap, pure chocola en maca.
- goed zorgen voor je darmen door het eten van voldoende vezels, gezonde vetten, resistent zetmeel en voldoende water drinken
- daglicht
- beweging (stimuleert de aanmaak van dopamine)
- regelmatig slaappatroon en voldoende slapen
- orthomoleculaire multivitamine en vitamines B

5 de synthetische smaakversterker E621
Dit is  glutamaat, msg, gistextract, Ve-tsin
Deze verstoort ons verzadigingsgevoel. En het zorgt ook nog eens voor 4 keer meer insuline in je bloed

6 de darmbacteriën
we hebben er wel 1,5 kilo in onze darmen
Als bepaalde bacteriënfamilies de overhand krijgen in je darmen,  dan kan je bepaalde cravings krijgen. Je hebt bacteriën die van vet houden of andere van zoetigheid en weer andere van vezels. Het is maar welke bacterie de overhand heeft in jouw darmen. Hoe meer suikers je eet, hoe meer behoefte je heel vaak krijgt om daar nog meer van te eten.
Als je darmflora in balans is, krijg je trek in gezond voedsel dat op zich ook in balans is.
De bacteriën kunnen je een beroerd gevoel geven of een beloning. Dus een beloning als de bacteriën dopamine of serotonine kunnen produceren, deze stofjes geven je een goed gevoel. Dus als jij ze tenminste geeft wat ze willen hebben. Deze stofjes geven je ook een gevoel van verzadiging. Soms kan je verslaafd zijn aan bepaald eten bv. aan kaas of aan melk. Dit komt door je darmbacteriën.
Je kan je ook beroerd voelen als de darmbacteriën toxische stoffen afgeven in je darmen. Bijvoorbeeld als je stopt met suiker eten.
De darmbacteriën hebben ook invloed op je smaakpapillen. Ze kunnen je een voorkeur geven voor een bepaalde smaak en ze kunnen deze ook veranderen.
Darmbacteriën hebben ook grote invloed op je emoties. Focus je daarom goed op je microbioom van je darmflora. Een gezonde darmflora kan absoluut zorgen voor een opgewekter humeur, zelfs voor meer zelfvertrouwen en een beter gevoel.
Je hebt veel invloed op je darmbacteriën en je kunt ze ook heel snel beïnvloeden, want de meeste darmbacteriën leven niet langer dan 1 uur.
Tips:
- zorg voor onbewerkte voeding, liefst vers en biologisch, vooral groenten en fruit
- eet veel groente en gezonde vetten
- eet alle kleuren van de regenboog, zodat je verschillende darmbacteriën voedt.
- eet volop vezels. Heb je wat extra nodig denk dan aan chiazaad, lijnzaad, psylliumvezels, inuline
Wil je impact op je darmflora, eet veel vezels
- eet gefermenteerde voeding zoals zuurkool, waterkefir, kombucha en kokosyoghurt
- probiotica met zoveel mogelijk bacteriefamilies en het moet maagapresistente probiotica zijn.
- blijf bewegen om je microbioom te veranderen, 20 minuten stevig doorwandelen per dag heeft een positief effect op je darmflora
7 geen honger, maar dorst
Een eetbui kan ontstaan doordat je lichaam snakt naar vocht, niet naar voeding. Je lichaam kan namelijk het verschil niet goed aangeven tussen honger en dorst.
Tip
Voel je een eetbui opkomen drink dan eerst een groot glas water, twee is nog beter. Heb je dan nog honger eet dan iets vets, ongebrande noten of een halve avocado of een zacht gekookt eitje
8 de dans van je vrouwelijke hormonen
Vrouwen zijn vaak extreem hongerig voordat ze ongesteld worden. Door een te laag niveau van oestrogeen wordt er te weinig serotonine aangemaakt. Dat te lage  niveau van het gelukshormoon serotonine voelt niet lekker en wil je lichaam compenseren. Daarom vraagt het heel vaak om zoetigheid of koolhydraten of zetmeel. Vaak die combinatie van zoet, vet en zout. Dat lage niveau van oestrogeen kan ook al beginnen lang voordat je in de overgang komt, met je vijfendertigste. Ook dan kan die behoefte aan koolhydraten en zin in zoetigheid of koolhydraten toenemen.
Tip
- bouw de zoetigheid en vooral de snelle koolhydraten af, dus alles wat je bloedsuikerspiegel een snelle piek geeft. Dit vervangen door gezonde vetten en gezonde eiwitten.
- zoveel mogelijk bewerkte voeding vermijden, omdat daar heel veel suiker en zoetigheid in verstopt zit.
- nuchter bewegen voor het ontbijt of voor het avondeten
- flink bewegen waardoor je glucoseverbranding wordt omgezet in vetverbranding
- het supplement inositol kan helpen je bloedglucosespiegel stabieler te maken.
9 medicijnen
deze kunnen je ook hongerig maken
bv. de pijnstillers, dus die aspirientjes of ibuprofen of antidepressiva zijn medicijnen die hongerig kunnen maken
tip
- neem een ander medicijn
10 eten om vervelende emoties even te verjagen
We eten omdat we ons rot voelen of om een vervelend gevoel kwijt te raken.
Wat we dan vaak nodig hebben is een paar armen om ons heen, een aai over onze bol,  een dikke knuffenl, troost, een compliment. Of meer rust, slaap, stilte, tijd voor onszelf. Tijd om even bij jezelf te komen en even overdenken: waar sta ik nou eigenlijk? Wat wil ik nou eigenlijk? Wat wil ik nou eigenlijk zelf?
Tip
- vraag je zelf af wat heb ik nou werkelijk nodig? En kijk eens of je jezelf dat kan geven
Dit kan behoefte  zijn aan rust en ontspanning. Ga dan even naar buiten, maak een wandeling. Al is het maar 10 minuutjes. Of bel een vriendin, of doe een powernap, of een dutje

 

 


Mocht je hulp nodig hebben bij het afvallen of ontspanning?
Ik wil je daar graag bij helpen!
Zie www.steps2vitality.nl/coaching

Vorige
Vorige

Een lijst van wat je wel en niet mag eten en daar tussen in….

Volgende
Volgende

De negen speerpunten die een wezenlijk verschil kunnen maken bij het genezingsproces van kanker