9 TIPS OM JE MINDSET TE RESETTEN


MINDSET

Om duurzaam te veranderen is  het essentieel dat je een doel hebt en van jezelf houdt, of meer van jezelf gaat houden. Duurzame verandering zonder duidelijke doelen, zingeving en zelfliefde is lastig, want dan houd je het bereikte resultaat slechts tijdelijk en met veel moeite vol. Het is dan wachten op terugval. Want alleen waar je veel van houdt, daar wil je onbewust goed voor zorgen.
In de eerste zeven levensjaren heeft een kind nog geen kritisch denken en neemt het alles klakkeloos over. We leren lopen en fietsen en onze mindset vormt zich, en ook de afstelling van de programma’s in je hoofd. En het zijn met name die mentale vaak onbewuste programma’s die later voor problemen kunnen zorgen, omdat ze niet bij jouw essentie passen of omdat ze saboteren om datgene te doen waar jij echt gelukkig van wordt. Of omdat je inmiddels gelooft dat je niet goed genoeg bent ( wat een illusie is) .

Zelfrealisatie, behoeften en je brein
Je brein heeft een belangrijke rol in de stappen naar zelfrealisatie. Er zijn 2 spelers: het oerbrein en het mensbrein.
. Het oerbrein: de zetel van je lagere zelf, je dierlijke natuur. Dagelijkse motto: ikke eerst, dan de rest. Het denkt in angst, uitsluiting, gevaar en tekorten. Het is gevoelig voor directe beloning, houdt van stabiliteit en reageert instinctief en impulsief.
. Het mensbrein: de zetel van je hogere zelf, je menselijke en spirituele natuur.
Dagelijkse motto: eerst de ander, dan ik – want er is genoeg. Het kan behoeften uitstellen.
Het heeft duurzame waarden en principes, reageert ontspannen op verandering en gaat zijn eigen wet.
Door het oerbrein doe je soms dingen waar je weinig controle over lijkt te hebben. Het mensbrein kan uitstellen, prioriteren, overwegen. Het mensbrein zorgt ervoor dat je doet wat bij je past, wat jou het meest inspireert. Dat is de kortste route naar bezieling.

Bezieling: betekenis in topvorm
Als je betekenis mixt met passie, enthousiasme en inspiratie, krijg je bezieling.
Doe datgene wat jij heel belangrijk vindt en waar jij moeiteloos door wordt aangetrokken. Dat zijn je hoogste waarden. Als je die op 1 zet, laait je innerlijk vuur vanzelf op.

Je kiest de weg van de minste (!) weerstand
In de moderne wereld leven veel mensen vanuit het hoofd. Vanuit hun laagste waarden.
Ze lopen -zonder dat ze het weten-op de weg van de meeste weerstand, met allerlei afleidingen en tegenslagen. Dat gaat moeizaam, met horten en stoten. Hoe lager de waarde, hoe extrinsieker je motivatie. Je moet worden herinnerd of gestimuleerd, beloond of gestraft.

Leef je vanuit je hart? Dan kies je iedere dag voor acties die aansluiten bij jouw hoogste waarden. Hoe hoger de waarde , hoe intrinsieker. Je wordt van binnenuit aangedreven. Automatisch, vanzelf, vloeiend. Je doet veel op een dag en je voelt je voldaan en dankbaar. Je volgt de ideale weg van de minste weerstand.

Je hoogste waarden zijn je levensdoel. Je hoeft alleen maar naar binnen te kijken om ze te vinden.

Duurzaam geluk is : ken jezelf, wees jezelf, hou van jezelf.
Geef jezelf toestemming om je hoogste waarden te leven.
Waar loop je warm voor? Wat vind je belangrijk?
Het oerbrein kijkt alleen naar vandaag. En het mensbrein kijkt naar morgen.
Maak de sprong richting de weg van je hart.
Wees lief voor jezelf. Waar je veel van houdt, daar wil je ook goed voor zorgen. Hoe hoger de zelfwaardering, hoe beter de zelfzorg. Begin dus met lief worden voor jezelf of juist onderzoeken wat dit nu saboteert.

Mind over body

Je mindset- dus wat jij gelooft over de wereld en jezelf- heeft een grote invloed op je gezondheid. Je mind heef veel invloed op je lichaam.
Mindset en zingeving zijn de fundering van een gezonde leefstijl.
 
Hoe is jouw mindset?
Sta je positief tegenover jezelf? Heb je veel zelfvertrouwen?
Zijn je overtuigingen allemaal positief? Jouw overtuigingen kunnen je namelijk stimuleren of remmen in wat je doet. Niemand houdt gezonder eten of meer bewegen vol, als de acties niet zijn verbonden met een intrinsieke motivatie, die voor jou belangrijk is.
Waarom wil je echt veranderen? Wat is je diepste motivatie? Wat is je echte doel: hoe zal je leven er uitzien als je veranderd bent?

Welke fysieke, mentale of emotionele blokkade hebben de gewenste verandering tot nu toe tegengehouden?
Een negatieve mindset saboteert bijv. om goed voor jezelf te zorgen en maakt het moeilijk om te kiezen voor een gezonder leven. Veel voorkomende overtuigingen zijn ‘ik ben niet goed genoeg’, ik ben niet geliefd’, en ‘ik word niet gehoord’.
Een negatief geloof in jezelf maakt het moeilijk om te durven veranderen, omdat je onbewust doet wat je echt van binnen over jezelf gelooft.

Je kunt veranderen vanuit pijn en noodzaak (oerbrein) of vanuit een verlangen ( mensbrein).

Je kunt wachten tot externe omstandigheden je dwingen, maar je kunt ook proactief voor verandering kiezen. Wees zelf de architect van je leven. Dus leven vanuit het proactieve mensbrein ipv leven vanuit het reactieve oerbrein.
Stel jezelf de vragen; Wat drijft mij? Wat vind ik echt belangrijk? Waarvan word ik gelukkig?
Als jij je dagen niet vult met hoge prioriteit-acties, dan worden je dagen gevuld met lage prioriteit-afleidingen. Dan word je reactief geleefd en de voldoening ontbreekt.

De invloed van negatieve overtuigingen
Ik ben niet goed genoeg. Ik ben niet geliefd. Ik word niet gehoord. Deze overtuigingen zie je bijna bij iedereen weer terug. Deze gaan in je onderbewustzijn zitten en bepalen vervolgens de mogelijkheden die je ziet en voelt. En wat je wel – of juist niet - doet. Ze bepalen ons hele leven onze emoties en onze mindset, en daarmee ook onze realiteit en gezondheid. Je ziet de wereld door de bril van hoe jij door je opvoeders bent geprogrammeerd.
Overtuigingen bepalen voor een groot deel onze gezondheid. Een overtuiging zorgt voor activiteit of passiviteit. Overtuigingen geven richting aan ons leven. Ze kunnen richting gezondheid, maar ook richting ziekte wijzen.
Een overtuiging zorgt voor activiteit of passiviteit. Ze geven richting aan ons leven. Ze kunnen richting gezondheid, maar ook richting ziekte wijzen. Beperkende overtuigingen zorgen voor stagnatie van de doorstroming van energie binnen ons lichaam. Ze kunnen zich vastzetten in structuren, waardoor er verkramping kan ontstaan. Deze verkramping zorgt voor verminderde lichamelijke en geestelijke flexibiliteit. Het veroorzaakt stress.
Pijngedrag is schijngedrag dat je jezelf hebt aangeleerd om in je kindertijd te overleven. De gemeenschappelijke bron is oude pijn. Deze is diep geworteld doordat deze in je kindertijd is ontstaan. Het is een drijfveer om iets wel of juist niet te doen en belemmert een vrije keuze. Dit kan ervoor zorgen dat je verder van je hart afgaat, omdat je onbewust in de overleefstand staat.
De buitenwereld is een afspiegeling van jouw binnenwereld, van jouw programmering. Als jij ij jezelf overtuigingen verandert, ga je de wereld letterlijk anders waarnemen. Want wat je gelooft, wordt waar.
Jouw geschiedenis is zoals jij bent geprogrammeerd. Je verleden verandert als je je perceptie verandert.
Je kunt herboren worden, door je zelfbewustzijn te vergroten, je perceptie te veranderen en je conditionering doorbreken.

Wat doet negatieve self-talk met je hersenen?
Negatieve overtuigingen leiden tot een chemische reactie in je brein. Het verlaagt de productie van een bepaald stofje BDNF. Deze is belangrijk voor het leggen van nieuwe hersenverbindingen.
Minder BDNF vermindert onze cognitieve vermogens en dat leidt tot meer moeite om te focussen, problemen op te lossen en logisch nadenken. En je krijgt een stress reactie in je lichaam, wat effect heeft op je immuunsysteem en de productie en werking van allerlei hormonen, zoals cortisol, geslachtshormonen en het schildklierhomoon.

Jij bent (meer dan) goed genoeg.

Je mind (re) setten
Je mindset is het stuur van je leven. Wat kan je helpen om je gedachtenpatronen en (negatieve) overtuigingen te veranderen?Pak je negatieve overtuiging aan
1 vraag je bij het ongewenste patroon af : welke overtuiging ondersteunt of veroorzaakt dit ongewenste gedrag?
2 wat is de bron van deze overtuiging? Wanneer is deze ontstaan?
3 hoe zou ik deze gebeurtenissen anders kunnen interpreteren?
4 klopt het dat je deze overtuiging in de wereld zag?

Creëer een positieve mindset
Een negatieve mindset kan je letterlijk ziek maken.
Focus je op de positieve dingen in jouw leven. Focus je op wat je nog wel kunt en niet op wat je niet meer kunt. Focus je op de dingen waar je dankbaar voor bent. Dankbaarheid en vergeving zijn de krachtigste ontladers van negatieve emoties en gedachten. Bij dankbaarheid richt je je op wat er wel is en bij vergeving laat je oude negatieve ballast en stagnaties los. Het zorgt voor vernieuwde flow en doorstroming van energie in je lichaam en in je mind.
Focus je op wat je zelf kunt doen om je beter te gaan voelen.

Oefening dankbaarheidsdagboek
Schrijf elke dag drie dingen of gebeurtenissen op waarvoor je die dag dankbaar bent geweest.

Elk nadeel heeft zijn voordeel
Probeer bij moeilijkheden en obstakels jezelf af te vragen: wat voor goeds zou er voor mij in kunnen zitten?

Mentale repetitie: de kracht van intenties
Je hersenen en lichaam leven niet langer in hetzelfde verleden, maar in de nieuwe toekomst die jij in je hoofd hebt gecreëerd.
Het effect op je gezondheid is dus afhankelijk van welke genen er door je gedachten zijn geactiveerd en uitgeschakeld. Positieve gedachten en overtuigingen leiden tot een gunstige genregulatie en dus tot een betere gezondheid en je ‘lekkerder in je vel voelen’.

Van probleem naar oplossing
bij veel mensen zijn de hersenen vastgeroest in de probleemstand.
Twee oefeningen om je te helpen je hersenen in de oplosstand te zetten:

1 De wondervraag
Stel je voor dat terwijl je vannacht slaapt er een wonder gebeurt- namelijk je probleem is opgelost.
Wat is er dan veranderd in je leven de dag erna? Wat gebeurt er in je leven als je probleem door een wonder is opgelost?
En hoe zou dat dan een verschil maken in je leven?
Hoe zou je deze behoefte nog meer kunnen vervullen?

Door het beantwoorden van de Wondervraag zet je je hersenen in de oplosstand.

2 De uitzonderingsvraag
Wanneer was jouw situatie beter en je huidige probleem minder of afwezig?
Wat deed je in die situatie anders ten opzichte van nu?
Wat moet er gebeuren om vaker van deze betere periodes te hebben?
De uitzonderingsvraag helpt je bij het (her)ontdekken van de vaardigheden die je in het verleden succesvol hebt gebruikt om je probleem te verminderen of op te lossen. Als je deze helder hebt kun je ze ook nu weer inzetten.

Praktische tips voor een optimale mindset:
1
houd van jezelf, waardeer jezelf. De basis van een optimale zelfzorg is zelfliefde
2 krijg bij het veranderen van leefstijl altijd helder ‘waarom’ je het echt doet of wilt doen. Laat jouw innerlijk vuur leidend zijn, doe datgene waar je van binnenuit door wordt aangetrokken.
3 body en mind zijn intiem met elkaar verbonden. Doorvoel negatieve emoties en werk negatieve gedachten en overtuigingen uit.
4 doorzie en voel dat er altijd een verborgen orde is, dus ieder nadeel heeft een voordeel
en andersom. Zo is er altijd een balans.
5 stel jezelf de wondervraag of de uitzonderingsvraag als je fysieke of mentale signalen hebt.
6 verbind jezelf met mensen met een groei-mindset en omring je minder (vaak) met mensen met een gefixeerde mindset. Houd je mentale energie hoog.
7 je kunt negatieve gedachten of gevoelens ook balanceren door ze op te schrijven.
Schrijf een brief en verbrand deze. Stel je dan voor dat jouw negativiteit ook vervliegt en oplost.
8 ontwikkel zelfbewustzijn - een blik naar binnen - ipv jezelf te vergelijken met anderen of te focussen op wat je niet hebt. Richt je zelf op je eigen processie. Dat is het recept om gelukkig te worden.
9 Mensen die dagelijks dankbaarheidsoefeningen doen hebben een lagere bloeddruk en een beter immuunsysteem.
Dankbaarheid geeft op alle niveaus diepe ontspanning.

Vorige
Vorige

10 redenen waarom je niet blijvend afvalt ondanks minder eten

Volgende
Volgende

Voeding die vult of voeding die voedt? Wat kies jij vandaag?