De verslavende werking van voeding

41 % van de Nederlanders is nu  te zwaar. Obesitas is met 14 % toegenomen. Van de vrouwen boven de 50 jaar is momenteel meer dan de helft te zwaar.
We zijn de laatste 40 jaar heel andere dingen gaan eten. We hebben echt voedsel , voedsel dat ons lichaam herkent als voeding en waarvan het weet hoe het dit moet verwerken, vervangen door op -voeding-lijkende-substanties die gemaakt worden in een fabriek, dus in de voedingsmiddelenindustrie. In veel van deze op-voeding-lijkende-substanties zitten dan ook chemische stofjes die enerzijds ons verzadigingsgevoel lamleggen en anderzijds sterk verslavend zijn. Hierdoor snakken we naar steeds méér van hetzelfde en voelen we ons vaak onverzadigd.

Wat maakt bewerkte voeding zo verslavend?
Voor de jaren tachtig bestonden producten als brood en yoghurt uit 3 of 4 eenvoudige basisingrediënten. Tegenwoordig heb je wel 20 chemische toevoegingen. Naast allerlei koolhydraten, suikers, (trans) vetten en zouten zitten er ook chemische E nummer in. Dit kunnen geur-, kleur- en smaakstoffen zijn, maar ook conserveringsmiddelen, smaakversterkers of glansmiddelen. Veel van deze stoffen hebben een sterkverslavende werking hebben. Denk aan chips, chocola en pizza.

De combinatie van suikers, vetten en zout in één product heeft een enorm verslavende werking op ons brein. Dit is in veel onderzoeken aangetoond. Het heeft dezelfde uitwerking op ons brein als coaïne, morfine en nicotine. Dit zijn zeer verslavende drugs!
We raken niet verslaafd aan de smaak van voedsel, maar aan de dopaminestoot die het geeft in onze hersenen.
Onderzoek heef aangetoond dat ratten zwaar verslaafd raken aan supermarkt eten dat vol zit met suikers, (trans) vetten en zout. Deze verslavende werking geldt ook voor mensen.

Wilskracht kan nooit op tegen verslaving aan dopamine.
Suikerverslaving komt door de sterk verslavende werking van bepaald voedsel die ons meer doet eten dan gezond voor ons is. Of we nu gelukkig of ongelukkig zijn, het heeft altijd zijn grip op ons. Snaaien en overeten draaien niet om gebrek aan wilskracht.

De verslavend werking van bewerkt voedsel wordt in onze samenleving enorm onderschat
Overactivering van ons dopaminesysteem zorgt op lange termijn voor desinteresse met betrekking tot allerlei andere activiteiten, zoals voortplanting en de wereld intrekken om nieuwe dingen te ontdekken.

De voedingsindustrie zoekt bewust ons “zevende hemel”- gevoel.
De voedingsindustrie is zeer bekend met het feit dat de combinatie suiker, vet en zout een sterk verslavende werking heeft. En dit is ook de voeding waar we flink van aankomen in gewicht!
De voedingsindustrie onderzoekt voortdurend welke samenstelling van een product de hoogste dopaminestoot veroorzaakt in onze hersenen. En money rules the world! Hoe meer wij ervan eten, hoe meer de voedingsindustrie eraan kan verdienen.
Het zoveel mogelijk vermijden van deze verslavende producten is de enige weg naar gezondheid en een gezond gewicht.

De eerste stap om obesitas en overgewicht tegen te gaan is ons te realiseren dat veel voeding uit de supermarkt sterk verslavend voor ons is.

Is obesitas een verslavingsziekte?
Als obesitas een ziekte is, dan is het een verslavingsziekte zoals alcoholisme en roken Het probleem is echter dat onze samenleving, onze artsen en onze overheid ons supermarktvoedsel niet zien als verslavend. We zien de gevaren niet, ook al worden we steeds dikker en ongezonder.

Laten we obesitas bestrijden in onze keukens
Laten we massaal verse producten kopen en hier weer zelf onze maaltijden mee maken. Dat kost wat tijd en energie, maar ziek zijn kost nog veel méér tijd en energie!

Laten we zorgen voor maaltijden op tafel die geen overvloed aan suikers, vetten, zout en additieven bevatten maar die onszelf en onze dierbaren voeden met (h) eerlijk voedsel, dat ons lichaam herkent als voedsel. Voedsel die niet verslaven werkt op ons brein en waarbij we tijdig het signaal krijgen dat ons lichaam genoeg heeft gehad. Voeding zoals de natuur die ons geeft. Zodat we weer blij worden met onszelf en ons lichaam en zin krijgen om de wereld te gaan ontdekken.

Heb ij wat hulp nodig bij een gezonder gewicht?
Ga dan naar www.steps2vitality.nl/gezondgewichtsessie

 

Vorige
Vorige

Wist je dat gemiddeld 9 van de 10 mensen een tekort  aan omega 3 heeft ?

Volgende
Volgende

10 redenen waarom je niet blijvend afvalt ondanks minder eten