Wist je dat gemiddeld 9 van de 10 mensen een tekort  aan omega 3 heeft ?

9 van de 10 mensen heeft een tekort aan omega 3!!!
En aan  omega 6 hebben we  geen gebrek!
Hoe komt dat nu zal je denken.
Ik neem toch nooit omega 6!
Maar ja, de voedingsindustrie is slim en denkt echt niet aan onze gezondheid.
Wel denken ze aan goedkoop en hoge omzet.
Ik dacht ook dat ik weinig omega 6 inneem. Maar sinds ik weer etiketjes lees denk ik nee he?!
Het zal toch niet?! Ja ook in humus zit omega 6 en in mijn barista Oatly melk.  Dus vanaf nu maak ik mijn havermelk weer zelf. Het is tenslotte alleen maar water met wat havermout ( 850 ml water met 100 gram havermout).  En een stuk goedkoper!

De omega 6 / omega 3 verhouding in het typische westerse dieet ligt tussen 10:1 en 20:1. Dit betekent dat we tot 20 maal meer omega 6 vetzuren binnen krijgen dan omega 3 vetzuren.
Een omega 6 / Omega 3 verhouding van 5 : 1 of liever nog 3 : 1 is van belang voor normale lichaamsfuncties.
EEN GEZONDE BALANS tussen omega – 6 en omega – 3 is een van de belangrijkste schakels voor gezondheid en het beperken of voorkomen van chronische ziekten.

Omega 6 zit in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maisolie en sojaolie, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Deze kun je beter niet eten.  Daar zit veel omega 6 in en ook bewerkte voeding waar de olie in is verwerkt. Denk aan koekjes, chips, voorgebakken friet, sausjes etc. Ook dieren krijgen dit binnen via hun voeding. Als wij dan weer hun vlees eten, dan is de cirkel weer rond. Vandaar die enorme hoogte van omega 6.
Wel heb je omega 6 nodig en eet dan bv noten met omega 6 zoals walnoten, paranoten, pecannoten, cashewnoten, zonnebloempitten, pinda’s, chiazaad, lijnzaad en sesamzaad. Ik zeg altijd eet als de oermens!

Als je teveel omega 6 hebt in je cellen en verhoudingsgewijs maar heel weinig omega 3, dan kunnen je cellen onvoldoende herstellen. Het gevolg daarvan is dat je meer kans hebt dat deze cellen uiteindelijk ontstoken raken.
Deze ontstekingen van de cellen kunnen een rol spelen bij de volgende ziektebeelden:
Obesitas, diabetes, insulineresistentie, hart- en vaatziektes, alzheimer, parkinson, dementie , kanker, reuma en fybromyalgie.

Omega 3 zit in lijnzaad, walnoten en vis ( makreel, forel, haring, zalm, tonijn), zeekraal, zeewieren en algen.

Het is mooi als dit in balans is. Maar vaak is er onbalans en hebben we veel te veel omega 6 en vaak veel te weinig omega 3. Er is balans als de hoeveelheid omega 6 en 3 gelijk is.

Dus zorg voor meer inname omega 3 en minder omega 6.

 Ik verkoop sinds kort hele goede omega 3 olie, zonder zware metalen.  Deze  is duurzaam en verantwoord! En zorgt ervoor dat jouw verhouding van omega 6 en omega 3 weer in balans is.
En ik heb er zulke mooie resultaten over gehoord! Daarom gun ik het iedereen!
En een hele mooie bijkomstigheid:  je word de gezondste versie van jezelf!

Mocht je geïnteresseerd zijn?
Op woensdag 29 maart van 20.00 – 20.30 houd ik een presentatie over deze krachtige olie.
Je kan meedoen via https://meet.google.com/ito-kcbr-ctm


Vorige
Vorige

Wat kan je veilig eten en wat kan je beter vermijden?

Volgende
Volgende

De verslavende werking van voeding