Lees jij wel eens de etiketten van voeding?
Koop jij wel eens etenswaren met slogans als ambachtelijk, volkoren, glutenvrij, suikervrij, light, etc. ?
Het zijn allemaal kreten die ons aanspreken. We denken dan al snel, dat koop ik want dat is gezond!
Het is allemaal marketing! Om ons te verleiden het artikel te kopen, niet zozeer om ons gezond te maken.
Want ga het etiket van een supermarktbrood maar eens lezen, als er op de 1e plaats staat 48 % moutmeel, dat beteken dat het brood heel veel moutmeel bevat. Als er op de 4e plaats staat 2,5 % volkoren, dan betekent het dat het heel weinig volkoren in zit. Je wordt dus heel erg voor de gek gehouden.
Let dus bij etiket lezen vooral op wat er op de eerste plek staat. Daar zit het meeste van in.
Bij een heel bruin brood denk je al gauw, dat zal gezond zijn! Maar dan lees je 48 % tarwebloem en dat betekent dus dat het brood voor bijna de helft uit tarwebloem bestaat. Dus gezeefd volkorenmeel, dus verre van gezond!
Het is handig om 2 producten met elkaar te vergelijken. Ik kies bv. Barista melk van 2 soorten en zie dat er meer suiker zit in mijn favoriete Oatly melk, dan in de Alpro Oatmelk. Het scheelt toch maar weer even bijna 1 gram en hij is ook nog bijna 1 euro goedkoper. Dus ik ben overgestapt!
Let dus op de ingrediënten en de voedingswaarden. En let bij ingrediënten vooral op zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten. Die zijn het gezondst.
Ook staat er wel eens 0 procent vet, maar kijk dan eens naar suiker. Dan zit er wel vaak veel suiker in. Of let op het verschil van voedingsvezels. Het ene product heeft veel meer voedingsvezels dan het andere product. Kijk ook naar vetten naar onverzadigde of verzadigde vetten. De onverzadigde vetten zijn okay. En bij koolhydraten is zetmeel en cellulose okay, maar liever geen suiker.
Kortom lees de etiketten! Je gaat dan voor een gezonder en vitaler leven!