Haal jij de 500 gram groente per dag?
De meeste Nederlanders eten niet eens 150 gram groente per dag.
En dat is niet zo vreemd, want de meeste Nederlanders eten nog steeds twee broodmaaltijden en een warme maaltijd met groentes, aardappels en vlees. En ze eten ook vaak broodmaaltijden met kaas, vleeswaren, en zoet broodbeleg (zoals jam, pasta en pindakaas).
De schijf van vijf bevelen ons 250 gram groentes per dag aan.
De gezondheidsgoeroe's adviseren ons 400 á 500 gram. En het liefst zo gevarieerd mogelijk!
In het begin dacht ik hoe haal ik dat ooit?!
Negen tips om meer groente te eten:
1 Eet s'middags salade als lunch ( boektip: 50x lunchen zonder brood)
2 Eet s'middags een soep vol met groente
3 Eet een groente omelet als ontbijt. bv. 2 geklutste eieren met groente en (geiten)kaas
4 Eet ipv pasta eens wortel , courgette of bloemkool-pasta (dit kan je handig maken met een spiraalsnijder)
6 Eet een zelfgemaakte groente/ fruit smoothie
7 Als je toch brood wilt eten, beleg het eens met groentes.
8 Eet een wrap met groentes
9 Wil je toch aardappels eten, eet wat minder aardappels en wat meer groente
De voordelen van meer groente:
1 Het is goed voor je immuunsysteem
2 Het verzadigingsgevoel is groter, door oa meer vezels
3 Een lager risico op hartziekte en een beroerte
4 Een lagere kans op darmkanker
5 Er is een verband tussen het eten van groene bladgroente en een lager risico op diabetes type 2 en longkanker
6 Zorgt voor een mooiere huid. Groenten kunnen namelijk tekenen van ouderdom tegen gaan
7 Groenten bevatten ook bot versterkende voedingsstoffen